Is een pelletkachel wel duurzaam?

Of een pelletkachel duurzaam genoemd kan worden, hangt samen met de bron van het hout waar de pelletkorrels van geperst zijn. In de basis is hout een hernieuwbare bron van energie. Wanneer de boom voldoende groeitijd heeft gehad neemt de boom gedurende zijn leven net zoveel CO2 op als bij de verbranding vrijkomt. Goed bosbeheer is dus een belangrijke factor om houtpellets duurzaam te maken.

Lokale productie verminderd ook de extra CO2 belasting door transport en verwerking. Hout kan ook afkomstig zijn uit de afvalstroom of als rest materiaal of overschot uit de houtindustrie. In dit geval is er sprake van een duurzame verwerking van afval en draagt het bij aan het optimaal gebruik van grondstoffen. Op dit moment is alle benodigde hout voor de verwerking tot pellets uit deze stroom afkomstig.

In Nederland zijn een aantal producenten actief die hun pelletkorrels 100% uit afvalstromen persen, waarbij het afvalhout alleen uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. En hun fabriek laten draaien op eigen opgewekte stroom.

Wilt u een prijsopgaaf of meer informatie? Vul dan nu ons contactformulier in.