Wat is een pelletkachel?

De pelletkachel dankt zijn naam aan de brandstof waar de kachel op brand: houtpellets. Pellets zijn korrels die onder grote druk samengeperst worden uit fijn vermalen hout. De korrels zijn veel kleiner dan normale houtblokken en kunnen dus ook veel beter gedoseerd aan het vuur worden toegevoegd. De pelletkachel bestaat uit een gesloten systeem waarin luchtaanvoer en afvoer van rookgassen optimaal geregeld zijn. Het toevoeren van de pellets gebeurd met een wormwiel dat wordt aangedreven door een stappenmotor. Hierdoor wordt zeer nauwkeurig de brandstof (de pellets) toegevoerd, afhankelijk van de gevraagde warmteopbrengst van de kachel. Het aanmaken van het vuur gebeurd door een gloeispiraal die door zijn hoge temperatuur de pellets aansteekt. De pelletkachel kan hierdoor geheel zelfstandig werken en kan ook door een tijdklok of een thermostaat bediend worden.

Waarom is het rendement van een pelletkachel zo hoog?

Het rendement van een kachel wordt bepaald door het percentage energie dat uit de brandstof wordt omgezet in warmte. Open haarden en houtkachels halen in de praktijk rendementen van 20-30%, pelletkachels halen rendementen van ruim 90%. Dezelfde hoeveelheid hout kan tot wel 3 maal zoveel warmte opleveren. Een verschil wat ook te zien is aan de rookgas temperatuur. Bij houtkachels kan deze wel meer dan 300 graden bereiken direct na de kachel, de pelletkachel haalt hier net over de 100 graden. Het hogere rendement komt door de optimale verbranding die de pelletkachel met zijn gesloten systeem mogelijk maakt. De pellets worden uit een mix van diverse houtsoorten of bomen gemaakt. Hierdoor is de verbrandingswaarde (ook wel calorische waarde genoemd) veel constanter dan bij een houtkachel. Bij een houtkachel kan het ene blok hout veel minder energie bevatte als het andere en daardoor is de verbranding minder constant en wordt het rendement minder. Bij pellets zijn de goede en minder goede blokken gemalen en gemend en zijn de korrels veel gelijkwaardiger. Ook de optimaal geregelde aanvoer van lucht en afvoer van rookgassen zorgt voor optimale verbranding en dus een hoog rendement. Door het stabiele vuur en de steeds weer optimale verbranding is de uitstoot van fijnstof door de pelletkachel veel minder dan de houtkachel. Soms tot wel 25 keer minder! Maar bij elke houtverbranding komt fijnstof vrij en dus ook bij de pelletkachel. Daarom adviseren wij ook om de pelletkachel met een OekoTube fijnstoffilter te combineren. Samen vormen zij een duurzaam alternatief voor verwarmen zonder aardgas.

Is een pelletkachel wel duurzaam?

Dat hangt samen met de bron van het hout waar de pelletkorrels van geperst zijn. In de basis is hout een hernieuwbare bron van energie. Wanneer de boom voldoende groeitijd heeft gehad neemt de boom gedurende zijn leven net zoveel CO2 op als bij de verbranding vrijkomt. Goed bosbeheer is dus een belangrijke factor om houtpellets duurzaam te maken. Lokale productie verminderd ook de extra CO2 belasting door transport en verwerking. Hout kan ook afkomstig zijn uit de afvalstroom of als rest materiaal of overschot uit de houtindustrie. In dit geval is er sprake van een duurzame verwerking van afval en draagt het bij aan het optimaal gebruik van grondstoffen. Op dit moment is alle benodigde hout voor de verwerking tot pellets uit deze stroom afkomstig.

Air of Aqua, de verschillen

Pelletkachels kunnen zowel als ruimteverwarming gebruikt worden als ook de basis zijn van een centraal verwarmingssysteem. De pelletkachel die als ruimteverwarmer gebruikt wordt doen dat door hun warmte af te geven aan de lucht in deze ruimte. Een ventilator blaast de lucht door een buizensysteem in de kachel waardoor de lucht opwarmt. De verbrandingslucht blijft dus gescheiden van de warme lucht waarmee de kachel de ruimte verwarmt. Bij GreenPuros zijn deze modellen te vinden in de Air serie.

Bij een pellet-CV kachel wordt de verbrandingswarmte gebruikt om water wat de verbrandingskamer omhult te verwarmen. Een pompsysteem zorgt voor een circulerende waterstroom naar de radiatoren in het huis. De pellet-CV kachel geeft ongeveer 80% van de verbrandingswarmte af aan het CV water en de resterende 20% aan de omgeving. Dit kachel model heeft vaak een grotere voorraadbunker en is door de constructie ook zwaarder in gewicht, met pelletbunker gevuld kan dit wel 250 kg totaal gewicht zijn. Om een pellet CV stabiel en efficiënt te laten werken is het raadzaam om deze te combineren met een buffervat. De CV modellen zijn bij GreenPuros te vinden in de Aqua serie.

Een Air model pelletkachel zorgt voor een snelle opwarming van de ruimte, bij een CV model gaat dit meer geleidelijk en duurt het langer om alle ruimtes op temperatuur te brengen. Green Puros biedt ook een oplossing om snel meerdere ruimtes te verwarmen in de vorm van een Air model met meerdere uitgangskanalen voor de warme lucht. Door de luchtkachel centraal tussen de verschillende ruimtes te plaatsen kan de warme luchtstroom verdeeld worden over maximaal 3 ruimtes. Bij GreenPuros zijn deze modellen aangeduid als Ducted Channel variant.