OekoTube Inside

De Inside versie van de OekoTube is bedoeld om direct na de kachel of ketel te monteren. Dit filtersysteem is geschikt voor automatisch werkende ketels of boilers die in een technische ruimte staan opgesteld. Het gebruik van een OekoTube Inside in een verblijfsruimte (woonruimte) is niet toegestaan. Dit filtersysteem zit gemonteerd in een enkelwandig kanaaldeel en optioneel zijn half automatische en volautomatische as reingingsystemen leverbaar.

  • -tot maximaal 100 kW ketelvermogen
  • -tot maximaal 250 graden Celsius rookgas temperatuur (continu belasting)
  • -leverbaar in elektrode lengte 500 mm of 1000 mm
  • leverbaar in kanaaldiameters 130 mm - 150 mm – 180 mm – 200 mm
  • -leverbaar voor diverse montageposities
  • -reductie van de fijnstofuitstoot : 0 - 25 kW : 70 – 95 % 25 - 50 kW : 65 - 90 % 50 - 75 kW : 60 – 85 % 75 - 100 kW : 50 – 80 %

elektrostatisch filteren

Het OekoTube Inside filtersysteem werkt volgens het elektrostatische principe. De zeer kleine en lichte fijnstofdeeltjes in het rookgas kunnen niet met een traditioneel filterelement worden tegengehouden. De filters zouden zo fijnmazig moeten zijn dat ze gelijk de luchtafvoer van de kachel blokkeren en direct verstopt zouden raken. Om het fijnstof uit het rookgas te halen wordt gebruik gemaakt van een techniek uit de chemie: elektrostatisch filteren. Door het rookgas langs een elektrode te leiden die onder een hoge spanning staat springen elektronen over van de elektrode naar het rookgas. De kleine en onzichtbare fijnstofdeeltjes in het rookgas worden hierdoor statisch geladen. De geladen deeltjes trekken naar elkaar toe waardoor de deeltjes groter worden. Door dit samenklonteren worden de deeltjes nu ook zichtbaar als asdeeltjes.

Rond de elektrode zorgt een elektrisch veld ervoor dat de geladen deeltjes door de elektrode afgestoten worden. De schoorsteen wand is verbonden met de aarde en trekt de geladen deeltjes juist aan. Het statisch geladen fijnstof hecht zich op deze wijze aan de schoorsteenwand en wordt niet uitgestoten. De hoeveelheid as die zo ontstaat is hangt af van het type warmtebron en het soort hout wat gestookt wordt. Ook de montagepositie en de kanaaldiameter zijn  van invloed op de vervuilingsgraad van het filtersysteem. De schoorsteenveeginterval moet mogelijk aangepast worden. Optioneel zijn mechanische  of automatische reinigingssystemen leverbaar. De maximale continu rookgastemperatuur mag niet boven de 250 graden Celsius uitkomen.

01   fijnstofdeeltjes stromen in het rookgas door het schoorsteenkanaal

02   een elektrode die verbonden is met een hoogspanningsgenerator (de HV unit) hangt in het schoorsteenkanaal en geeft onder hoge spanning elektronen af

03  De vrije elektronen bewegen door elektrostatische krachten naar de wand. De fijnstofdeeltjes worden door de elektronen geraakt en geladen en worden ook naar de schoorsteenwand  getrokken.

04 De geladen fijnstofdeeltjes raken de wand en ontladen zich waardoor ze blijven plakken aan de wand. Samen vormen ze grotere vlokken die bij de jaarlijkse schoorsteenveegbeurt weggeveegd worden.

opbouw en montage

De Inside versie van de OekoTube is geschikt voor automatisch werkende kachels of ketels die in een technische ruimte staan opgesteld. Het filtersysteem bestaat uit 2 gescheiden onderdelen : een elektrodebehuizing met elektrode die in het rookkanaal geplaatst wordt en een aparte hoogspanningsgenerator of HV unit, die de zeer hoge spanning (15-30.000 Volt) opwekt die nodig is voor de ionisatie. De HV unit wordt met een hoogspanningskabel verbonden met de elektrode behuizing, beide kunnen in de standaard uitvoering tot 2,5 meter uit elkaar geplaatst worden. De elektrode behuizing is in verschillende typen leverbaar en daarom goed in te passen in zowel nieuwe als bestaande schoorsteensystemen. De elektrode is leverbaar in 2 lengtematen : 500mm lang of 1000 mm lang.

De stroomsnelheid en het rookgasvolume bepalen samen met de lengte van het schoorsteenkanaal de keuze van de optimale elektrodelengte. Voor het  ioniseren van de rookgassen is 500 mm elektrode lengte genoeg,  De langere elektrode wordt gebruikt om de geladen deeltjes een extra afbuiging te geven zodat er ook bij korter schoorsteenkanaal of hogere rookgassnelheid nog optimaal filterresultaat haalbaar is. De elektrodebehuizing kan zowel verticaal als schuin in het rookkanaal gemonteerd worden. Voor horizontale montage is een versie leverbaar die voorzien is van een as-opvangbak onder het filter. Afhankelijk van de diameter van het rookgas kanaal en het gebruik van  de ketel moet de veeginterval  mogelijk aangepast worden en vaker geveegd worden.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce est dui, blandit vel laoreet in, ornare a dui. Sed pellentesque felis ac lacus lobortis, vitae porta risus commodo. Sed maximus sapien eget vestibulum finibus. Suspendisse vel purus ac dolor condimentum rhoncus. Maecenas ac magna et nulla semper dignissim. Donec dolor ipsum, lacinia vel tincidunt eu, lobortis eu risus. Vivamus mi libero, egestas eget dignissim eleifend, maximus eget justo. Integer at ornare risus, et varius nisl. Fusce arcu diam, scelerisque ut gravida sed, varius at felis. Mauris tempus erat fermentum libero sagittis molestie. Phasellus laoreet, leo vitae dapibus dignissim, tellus leo rutrum libero, et suscipit elit nisl eu orci. Nam maximus ultricies pharetra.

modellen en prijzen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce est dui, blandit vel laoreet in, ornare a dui. Sed pellentesque felis ac lacus lobortis, vitae porta risus commodo. Sed maximus sapien eget vestibulum finibus. Suspendisse vel purus ac dolor condimentum rhoncus. Maecenas ac magna et nulla semper dignissim.

Lacinia vel tincidunt eu, lobortis eu risus. Vivamus mi libero, egestas eget dignissim eleifend, maximus eget justo. Integer at ornare risus, et varius nisl. Fusce arcu diam, scelerisque ut gravida sed, varius at felis. Mauris tempus erat fermentum libero sagittis molestie. Phasellus laoreet, leo vitae dapibus dignissim, tellus leo rutrum libero, et suscipit elit nisl eu orci. Nam maximus ultricies pharetra.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce est dui, blandit vel laoreet in, ornare a dui. Sed pellentesque felis ac lacus lobortis, vitae porta risus commodo. Sed maximus sapien eget vestibulum finibus. Suspendisse vel purus ac dolor condimentum rhoncus. Maecenas ac magna et nulla semper dignissim. Donec dolor ipsum, lacinia vel tincidunt eu, lobortis eu risus. Vivamus mi libero, egestas eget dignissim eleifend, maximus eget justo. Integer at ornare risus, et varius nisl. Fusce arcu diam, scelerisque ut gravida sed, varius at felis. Mauris tempus erat fermentum libero sagittis molestie. Phasellus laoreet, leo vitae dapibus dignissim, tellus leo rutrum libero, et suscipit elit nisl eu orci. Nam maximus ultricies pharetra.

schoorsteenvegen

Veiligheidsvoorschriften voor de schoorsteenveger

De aanwezigheid van een OekoTube filtersysteem zorgt voor meer asvorming dan voorheen omdat de statisch geladen fijnstofdeeltjes samenklonteren en zich afzetten op de schoorsteenwand. Omdat de fijnstofdeeltjes zeer klein in omvang zijn is de werkelijke toename van de hoeveelheid as niet zodanig dat de veeginterval van de schoorsteen ingekort moet worden. De schoorsteenveger zal bij de jaarlijkse veegbeurt kunnen aangeven of dit ook bij U het geval is. Wel is het raadzaam om na een eerste jaar gebruik altijd een veegbeurt van bovenaf te laten plaatsenvinden om een juiste inschatting van de vervuiling te kunnen geven. Voor de normale reiniging hoeven geen delen van de OekoTube geopend of gedemonteerd te worden!

 Zorg ervoor dat het filter stroomloos is voordat schoonmaakwerk in het kanaal kan beginnen!

Voor alle werkzaamheden aan een schoorsteenkanaal dient de OekoTube stroomloos gemaakt te worden. Dit kan door de stekker waarmee de OekoTube onderspanning gezet wordt uit het stopcontact te halen of indien aanwezig door de werkschakelaar op uit te zetten. Voor een veegbeurt vanaf de bovenzijde is het handiger om de stekker in het stopcontact te laten zitten of de werkschakelaar op aan en de aansluitstekker op de behuizing van het filter los te nemen. Na het stroomloos maken van de OekoTube zijn alle hoogspanningsdelen direct spanningsloos en meteen aan te raken.

Schoorsteenvegen van onder af

  1. Controleer of de OekoTube in stand-by mode werkt, de groene LED aan onderzijde knippert 1 maal per 3 seconden. Zorg voor het stroomloos maken van de OekoTube : stekker waarmee OekoTube onder spanning gezet wordt uit stopcontact halen of indien aanwezig werkschakelaar gebruiken. Controleer dat de LED nu niet meer oplicht. Na het stroomloos maken zijn alle onderdelen van de OekoTube direct aan te raken.
  2. Het vegen van het kanaal met een zachte kunststofborstel uitvoeren. Ideaal is een borstel met bol aan het einde. Deze zorgt ervoor dat de borstel probleemloos langs de elektrode en zeskant geleid word. Gebruik ter hoogte van de elektrode nooit een motor gestuurde roterende borstel.
  3. Om boven de zeskant ook goed te reinigen de borstel er meerdere malen langs halen/duwen. Wanneer de borstel blijft haken deze voorzichtig weer omhoogduwen en met draaiende beweging terugtrekken.
  4. Schakel na de veegbeurt de stroom naar de OekoTube weer in. De HV unit werkt nu een testprogramma af en toont een minuut lang afwisselend rood-groen LED. Hierna zal bij een correcte werking het filter weer in stand-by mode gaan en 1 maal per 3 seconden een groene LED laten zien. Wanneer er een rode LED aanduiding komt is er iets misgegaan en zal in het schema van hoofdstuk 7 de reden van de storing terug te vinden zijn.

 

Afhankelijk van de vervuiling moet elke 1 tot 3 jaar de zijaftakking van het T stuk, eventuele verlengpijp en isolator gereinigd worden. (Zie punt 7 „periodieke reiniging“) Hoe langer de dwarspijp tussen HV unit en hart schoorsteen is, hoe sneller dit deel vervuild raakt. Hiervoor moet elke 1-3 jaar van bovenaf schoongemaakt worden.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce est dui, blandit vel laoreet in, ornare a dui. Sed pellentesque felis ac lacus lobortis, vitae porta risus commodo. Sed maximus sapien eget vestibulum finibus. Suspendisse vel purus ac dolor condimentum rhoncus. Maecenas ac magna et nulla semper dignissim. Donec dolor ipsum, lacinia vel tincidunt eu, lobortis eu risus. Vivamus mi libero, egestas eget dignissim eleifend, maximus eget justo. Integer at ornare risus, et varius nisl. Fusce arcu diam, scelerisque ut gravida sed, varius at felis. Mauris tempus erat fermentum libero sagittis molestie. Phasellus laoreet, leo vitae dapibus dignissim, tellus leo rutrum libero, et suscipit elit nisl eu orci. Nam maximus ultricies pharetra.