OekoTube Outside

Dit elektrostatisch filtersysteem is het meest geschikt voor huiskamermodellen kachels en wordt bovenop de schoorsteen gemonteerd. Op de uitgang van het rookgaskanaal wordt een aansluitstuk of T stuk geplaatst. Hieraan wordt de filterunit bevestigd en door de zijpijp van het T stuk wordt de elektrode veilig afgeschermd in het rookgas kanaal gehangen. Op het T stuk kan de regenkap weer (terug) geplaatst worden. De schoorsteen uitgang wordt door het T stuk 25 cm verhoogd. De unit heeft aan de buitenzijde een vrije hoogte nodig van minimaal 500 mm gemeten van de uitgang van het kanaal zonder gemonteerd T stuk en de elektrode heeft vanaf dit punt gemeten 750 mm lengte nodig. Over deze lengte moet het kanaal recht lopen, zonder bocht of knik.

 • -stenen schoorsteenkanaal : 80% reductie van de fijnstof uitstoot
 • -RVS dubbelwandig kanaal : 90% reductie van de fijnstof uitstoot
 • -diameter van het rookgaskanaal moet minimaal 130 mm zijn
 • -elektrodelengte : 1015 mm
 • -stroomverbruik in werking : 30-50 Watt afhankelijk van diameter
 • -stroomverbruik in stand-by modus : 0,7 Watt
 • -maximale afstand van montageplaat tot hart van het kanaal is 350 mm

elektrostatisch filteren

Het OekoTube Outside filtersysteem werkt volgens het elektrostatische principe. De zeer kleine en lichte fijnstofdeeltjes in het rookgas kunnen niet met een traditioneel filterelement worden tegengehouden. De filters zouden zo fijnmazig moeten zijn dat ze gelijk de luchtafvoer van de kachel blokkeren en direct verstopt zouden raken. Om het fijnstof uit het rookgas te halen wordt gebruik gemaakt van een techniek uit de chemie: elektrostatisch filteren. Door het rookgas langs een elektrode te leiden die onder een hoge spanning staat springen elektronen over van de elektrode naar het rookgas. De kleine en onzichtbare fijnstofdeeltjes in het rookgas worden hierdoor statisch geladen. De geladen deeltjes trekken naar elkaar toe waardoor de deeltjes groter worden. Door dit samenklonteren worden de deeltjes nu ook zichtbaar als asdeeltjes

Rond de elektrode zorgt een elektrisch veld ervoor dat de geladen deeltjes door de elektrode afgestoten worden. De schoorsteen wand is verbonden met de aarde en trekt de geladen deeltjes juist aan. Het statisch geladen fijnstof hecht zich op deze wijze aan de schoorsteenwand en wordt niet uitgestoten. De extra hoeveelheid as die hierdoor ontstaat is in gewicht gering, een speldeknop van 1 kubieke millimeter bevat 400 miljoen(!) PM 2,5 deeltjes. Voor een kamermodel houtkachel gaat het hierbij om een paar honderd gram meer as tijdens een stookseizoen, en vele honderden miljarden minder fijnstofdeeltjes.  De verbranding zelf levert aanzienlijk meer as op, in een stookseizoen gaat het om tientallen kilo’s as die na het verbranden van hout in de kachel overblijft. De schoorsteenveeg interval hoeft dus niet veranderd te worden

01   fijnstofdeeltjes stromen in het rookgas door het schoorsteenkanaal

02   een elektrode die verbonden is met een hoogspanningsgenerator (de HV unit) hangt in het schoorsteenkanaal en geeft onder hoge spanning elektronen af

03  De vrije elektronen bewegen door elektrostatische krachten naar de wand. De fijnstofdeeltjes worden door de elektronen geraakt en geladen en worden ook naar de schoorsteenwand  getrokken.

04 De geladen fijnstofdeeltjes raken de wand en ontladen zich waardoor ze blijven plakken aan de wand. Samen vormen ze grotere vlokken die bij de jaarlijkse schoorsteenveegbeurt weggeveegd worden.

opbouw en montage

Een OekoTube Outside systeem wordt altijd bovenop het schoorsteenkanaal gemonteerd. Het systeem bestaat uit een hoogspanninggenerator, de HV unit,  die de zeer hoge spanning (15-30.000 Volt) opwekt die nodig is voor de ionisatie en een elektrode die de elektronen afgeeft aan de rookgassen. Vanwege de hoge spannning en het gevaar daarvan is het noodzakelijk om de elektrode en de hoogspanningsdelen goed afgeschermd te houden zodat aanraken niet mogelijk is. Op het schoorsteenkanaal wordt een aansluitstuk of T-stuk gemonteerd. Dit T stuk is in een groot aantal kanaaldiameters leverbaar zodat hij altijd past op het  aanwezige schoorsteenkanaal.

Op de aftakkende buis van het T stuk wordt een montageplaat bevestigd die ook aan het kanaal zelf wordt vastgezet. Hiermee ontstaat op zowel een stenen kanaal als een RVS dubbelwandig systeem een zeer stevig geheel wat stormvast aan het al aanwezige kanaal gemonteerd zit. Op de montageplaat wordt de HV unit gemonteerd en via de aftakkende buis van het T stuk  wordt de elektrode het schoorsteenkanaal in gevoerd. Over de HV unit komt een afdek kap die alle hoogspanningsdelen afschermt, een beveiliging op de kap zorgt ervoor dat de HV unit alleen kan werken als de kap gemonteerd is.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce est dui, blandit vel laoreet in, ornare a dui. Sed pellentesque felis ac lacus lobortis, vitae porta risus commodo. Sed maximus sapien eget vestibulum finibus. Suspendisse vel purus ac dolor condimentum rhoncus. Maecenas ac magna et nulla semper dignissim. Donec dolor ipsum, lacinia vel tincidunt eu, lobortis eu risus. Vivamus mi libero, egestas eget dignissim eleifend, maximus eget justo. Integer at ornare risus, et varius nisl. Fusce arcu diam, scelerisque ut gravida sed, varius at felis. Mauris tempus erat fermentum libero sagittis molestie. Phasellus laoreet, leo vitae dapibus dignissim, tellus leo rutrum libero, et suscipit elit nisl eu orci. Nam maximus ultricies pharetra.

modellen en prijzen

tekst modellen

tekst prijzen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce est dui, blandit vel laoreet in, ornare a dui. Sed pellentesque felis ac lacus lobortis, vitae porta risus commodo. Sed maximus sapien eget vestibulum finibus. Suspendisse vel purus ac dolor condimentum rhoncus. Maecenas ac magna et nulla semper dignissim. Donec dolor ipsum, lacinia vel tincidunt eu, lobortis eu risus. Vivamus mi libero, egestas eget dignissim eleifend, maximus eget justo. Integer at ornare risus, et varius nisl. Fusce arcu diam, scelerisque ut gravida sed, varius at felis. Mauris tempus erat fermentum libero sagittis molestie. Phasellus laoreet, leo vitae dapibus dignissim, tellus leo rutrum libero, et suscipit elit nisl eu orci. Nam maximus ultricies pharetra.

schoorsteenvegen

Veiligheidsvoorschriften voor de schoorsteenveger

De aanwezigheid van een OekoTube filtersysteem zorgt voor meer asvorming dan voorheen omdat de statisch geladen fijnstofdeeltjes samenklonteren en zich afzetten op de schoorsteenwand. Omdat de fijnstofdeeltjes zeer klein in omvang zijn is de werkelijke toename van de hoeveelheid as in veel gevallen niet zodanig dat de veeginterval van de schoorsteen ingekort moet worden. De schoorsteenveger zal bij de jaarlijkse veegbeurt kunnen aangeven of dit ook bij U het geval is. Wel is het raadzaam om na een eerste jaar gebruik altijd een veegbeurt van bovenaf te laten plaatsenvinden om een juiste inschatting van de vervuiling te kunnen geven. Voor de normale reiniging hoeven geen delen van de OekoTube geopend of gedemonteerd te worden!

 Zorg ervoor dat het filter stroomloos is voordat schoonmaakwerk in het kanaal kan beginnen!

Voor alle werkzaamheden aan een schoorsteenkanaal dient de OekoTube stroomloos gemaakt te worden. Dit kan door de stekker waarmee de OekoTube onderspanning gezet wordt uit het stopcontact te halen of indien aanwezig door de werkschakelaar op uit te zetten. Voor een veegbeurt vanaf de bovenzijde is het handiger om de stekker in het stopcontact te laten zitten of de werkschakelaar op aan en de aansluitstekker op de behuizing van het filter los te nemen. Na het stroomloos maken van de OekoTube zijn alle hoogspanningsdelen direct spanningsloos en meteen aan te raken.

veegborstels en de OekoTube

De OekoTube onderdelen zijn van hoogwaardig zuurbestendig RVS, reinig daarom altijd met een nylon borstel, geen stalen borstel gebruiken. Het gebruik van elektrisch roterende veegborstels kan ernstige schade toebrengen aan de elektrode en de elektrode afstelling en mag daarom niet gebruikt worden in het deel van het kanaal waar de elektrode hangt.

Veeg het kanaaldeel waar de elektrode zich bevind altijd met de hand!

OekoSolve beveelt het gebruik van een gedraaide nylon borstel aan met kleine geleider bol boven op. Dit type borstel kan eenvoudig langs de elektrode en zeshoekige ophangbeugel (die haaks in het kanaal steekt) geduwd worden, de kogel zorgt ervoor dat hij niet blijft haken achter de zeskant en elektrode.

  Schoorsteenvegen van onder af

 1. Controleer of de OekoTube in stand-by mode werkt, de groene LED aan onderzijde knippert 1 maal per 3 seconden. Zorg voor het stroomloos maken van de OekoTube : stekker waarmee OekoTube onder spanning gezet wordt uit stopcontact halen of indien aanwezig werkschakelaar gebruiken. Controleer dat de LED nu niet meer oplicht. Na het stroomloos maken zijn alle onderdelen van de OekoTube direct aan te raken.
 2. Het vegen van het kanaal met een zachte kunststofborstel uitvoeren. Ideaal is een borstel met bol aan het einde. Deze zorgt ervoor dat de borstel probleemloos langs de elektrode en zeskant geleid word. Gebruik ter hoogte van de elektrode nooit een motor gestuurde roterende borstel.
 3. Om boven de zeskant ook goed te reinigen de borstel er meerdere malen langs halen/duwen. Wanneer de borstel blijft haken deze voorzichtig weer omhoogduwen en met draaiende beweging terugtrekken.
 4. Schakel na de veegbeurt de stroom naar de OekoTube weer in. De HV unit werkt nu een testprogramma af en toont een minuut lang afwisselend rood-groen LED. Hierna zal bij een correcte werking het filter weer in stand-by mode gaan en 1 maal per 3 seconden een groene LED laten zien. Wanneer er een rode LED aanduiding komt is er iets misgegaan en zal in het schema van hoofdstuk 7 de reden van de storing terug te vinden zijn.

Afhankelijk van de vervuiling moet elke 1 tot 3 jaar de zijaftakking van het T stuk, eventuele verlengpijp en isolator gereinigd worden. (Zie „periodieke reiniging“) Hoe langer de dwarspijp tussen HV unit en hart schoorsteen is, hoe sneller dit deel vervuild raakt. Het is raadzaam om na 1 jaar gebruik van de OekoTube de schoorsteen van boven af te vegen om de vervuiling op deze onderdelen te controleren. Daarna wordt een termijn van 1-3 jaar aangeraden afhankelijk van de aangetroffen vervuiling.

Schoorsteenvegen van boven af

 1. Controleer of de OekoTube in stand-by mode staat, de groene LED knippert 1 maal per 3 seconden. Maak de OekoTube stroomloos door stekker bij de HV unit eruit te trekken.
 2. Steek de veegborstel voorzichtig langs de elektrode en de zeskantige ophanging. De elektrode is van verenstaal en kan verbogen worden (springt daarna weer in goede stand terug). De zeskant waarmee de elektrode met de HV unit is verbonden is ook verend opgehangen en kan met beleid ook naar een zijkant geduwd worden om de veegborstel langs te bewegen.
 3. Let erop bij het terugtrekken van de veegstok dat deze met beleid langs de punt van de elektrode geleid wordt, vaak helpt het om een draaiende beweging te maken.

Afhankelijk van de vervuiling moet elke 1 tot 3 jaar de zijaftakking van het T stuk, eventuele verlengpijp en isolator gereinigd worden. (Zie „periodieke reiniging“) Hoe langer de dwarspijp tussen HV unit en hart schoorsteen is, hoe sneller dit deel vervuild raakt. Bij vegen van bovenaf kun je dit deel eenvoudig meenemen bij elke veegbeurt.

Periodieke reiniging van de HV unit, de isolator en de verbindingspijp van het T stuk

Afhankelijk van het gebruik van de kachel moet eens per 1-3 jaar het filter zelf en de verbindingspijp van het T stuk worden schoongemaakt. Deze delen worden niet bereikt bij het van onderaf schoonmaken. Hiervoor is als gereedschap slechts een inbussleutel 3 mm nodig.

1.    Controleer of de OekoTube in stand-by mode staat, de groene LED knippert 1 maal per 3 seconden. Maak de OekoTube stroomloos door stekker bij de HV unit eruit te trekken.

2  Verwijder de afdekkap van het filter door de 4 inbusboutjes (inbus 3mm) iets los te draaien en de kap met een naar boven kantelende beweging weg te nemen.

3  Veeg met een zachte borstel de aanslag weg op de isolator (het trapvormige deel van siliconen) en de rest van het filter. De afstelling van het filter zal hierdoor niet veranderen.

4  Veeg het horizontale gedeelte (zijtak van het T stuk) goed schoon, bij een montage op een stenen schoorsteen is deze buis vaak wat langer en kan er meer aanslag ontstaan.

5  Schakel na de veegbeurt de stroom naar de OekoTube weer in. De HV unit werkt nu een testprogramma af en toont een minuut lang afwisselend rood-groen LED. Hierna zal bij een correcte werking het filter weer in stand-by mode gaan en 1 maal per 3 seconden een groene LED laten zien. Wanneer er een rode LED aanduiding komt is er iets misgegaan.