OekoTube TwinTop

Dit elektrostatische filtersysteem is ontwikkeld in samenwerking met schoorsteen fabrikant STB uit Brummen. Het filtersysteem is volledig geintegreerd in een meter sectie van hun dubbelwandig RVS schoorsteenkanaal en wordt als laatste segment in een schoorsteen geplaatst en afgesloten met een regenkap. Ook is het goed te gebruiken in situaties waarbij een filtersysteem op een voetplaat moet worden gemonteerd. De OekoTube TwinTop is gebruiksklaar gemonteerd en ingeregeld en dus “plug and play”, slechts de stekker dient nog in het stopcontact gestoken te worden.

 • -leverbaar in blank RVS uitvoering of zwart gecoat
 • -leverbaar in (binnen) kanaal diameters : 130 mm - 150 mm – 180 mm – 200 mm
 • -direct passend op STB of Jeremias kanaal systeem
 • -reductie van 90% van de fijnstofuitstoot

elektrostatisch filteren

Het OekoTube TwinTop filtersysteem werkt volgens het elektrostatische principe. De zeer kleine en lichte fijnstofdeeltjes in het rookgas kunnen niet met een traditioneel filterelement worden tegengehouden. De filters zouden zo fijnmazig moeten zijn dat ze gelijk de luchtafvoer van de kachel blokkeren en direct verstopt zouden raken. Om het fijnstof uit het rookgas te halen wordt gebruik gemaakt van een techniek uit de chemie: elektrostatisch filteren. Door het rookgas langs een elektrode te leiden die onder een hoge spanning staat springen elektronen over van de elektrode naar het rookgas. De kleine en onzichtbare fijnstofdeeltjes in het rookgas worden hierdoor statisch geladen. De geladen deeltjes trekken naar elkaar toe waardoor de deeltjes groter worden. Door dit samenklonteren worden de deeltjes nu ook zichtbaar als asdeeltjes.

Rond de elektrode zorgt een elektrisch veld ervoor dat de geladen deeltjes door de elektrode afgestoten worden. De schoorsteen wand is verbonden met de aarde en trekt de geladen deeltjes juist aan. Het statisch geladen fijnstof hecht zich op deze wijze aan de schoorsteenwand en wordt niet uitgestoten. . De extra hoeveelheid as die hierdoor ontstaat is in gewicht gering, een speldeknop van 1 kubieke millimeter bevat 400 miljoen(!) PM 2,5 deeltjes. Voor een kamermodel houtkachel gaat het hierbij om een paar honderd gram meer as tijdens een stookseizoen, en vele honderden miljarden minder fijnstofdeeltjes.  De verbranding zelf levert aanzienlijk meer as op, in een stookseizoen gaat het om tientallen kilo’s as die na het verbranden van hout in de kachel overblijft. De schoorsteenveeg interval hoeft dus niet veranderd te worden.

01   fijnstofdeeltjes stromen in het rookgas door het schoorsteenkanaal

02   een elektrode die verbonden is met een hoogspanningsgenerator (de HV unit) hangt in het schoorsteenkanaal en geeft onder hoge spanning elektronen af

03  De vrije elektronen bewegen door elektrostatische krachten naar de wand. De fijnstofdeeltjes worden door de elektronen geraakt en geladen en worden ook naar de schoorsteenwand  getrokken.

04 De geladen fijnstofdeeltjes raken de wand en ontladen zich waardoor ze blijven plakken aan de wand. Samen vormen ze grotere vlokken die bij de jaarlijkse schoorsteenveegbeurt weggeveegd worden.

opbouw en montage

Het OekoTube Outside filtersysteem werkt volgens het elektrostatische principe. De zeer kleine en lichte fijnstofdeeltjes in het rookgas kunnen niet met een traditioneel filterelement worden tegengehouden. De filters zouden zo fijnmazig moeten zijn dat ze gelijk de luchtafvoer van de kachel blokkeren en direct verstopt zouden raken. Om het fijnstof uit het rookgas te halen wordt gebruik gemaakt van een techniek uit de chemie: elektrostatisch filteren. Door het rookgas langs een elektrode te leiden die onder een hoge spanning staat (15.000 – 30.000Volt)  springen elektronen over van de elektrode naar het rookgas. De kleine en onzichtbare fijnstofdeeltjes in het rookgas worden hierdoor statisch geladen. De geladen deeltjes trekken naar elkaar toe waardoor de deeltjes groter worden. Door dit samenklonteren worden de deeltjes nu ook zichtbaar als asdeeltjes. Rond de elektrode zorgt een elektrisch veld ervoor dat de geladen deeltjes door de elektrode afgestoten worden.

De schoorsteenwand is verbonden met de aarde en trekt de geladen deeltjes juist aan. Het statisch geladen fijnstof hecht zich op deze wijze aan de schoorsteenwand en wordt niet uitgestoten. De extra hoeveelheid asdeeltjes die hierdoor ontstaat is in gewicht gering maar in aantal gaat om ontelbare hoeveelheden, een speldeknop van 1 kubieke millimeter bevat 400 miljoen(!) PM 2,5 deeltjes. Voor een kamermodel houtkachel die regelmatig gestookt wordt gaat het hierbij om een paar honderd gram as wat extra ontstaat tijdens een stookseizoen.  De verbranding zelf levert aanzienlijk meer as op, in een stookseizoen gaat het om tientallen kilo’s as die na het verbranden van hout in de kachel overblijft. De schoorsteenveeg interval hoeft daarom niet veranderd te worden na installatie van een OekoTube Outside.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce est dui, blandit vel laoreet in, ornare a dui. Sed pellentesque felis ac lacus lobortis, vitae porta risus commodo. Sed maximus sapien eget vestibulum finibus. Suspendisse vel purus ac dolor condimentum rhoncus. Maecenas ac magna et nulla semper dignissim. Donec dolor ipsum, lacinia vel tincidunt eu, lobortis eu risus. Vivamus mi libero, egestas eget dignissim eleifend, maximus eget justo. Integer at ornare risus, et varius nisl. Fusce arcu diam, scelerisque ut gravida sed, varius at felis. Mauris tempus erat fermentum libero sagittis molestie. Phasellus laoreet, leo vitae dapibus dignissim, tellus leo rutrum libero, et suscipit elit nisl eu orci. Nam maximus ultricies pharetra.

modellen en prijzen

De aanwezigheid van een OekoTube filtersysteem zorgt voor meer asvorming dan voorheen omdat de statisch geladen fijnstofdeeltjes samenklonteren en zich afzetten op de schoorsteenwand. Omdat de fijnstofdeeltjes zeer klein in omvang zijn is de toename van de hoeveelheid as doorgaans niet zodanig dat de veeginterval van de schoorsteen ingekort moet worden. De schoorsteenveger zal bij de jaarlijkse veegbeurt kunnen aangeven of dit ook bij U het geval is. Wel is het raadzaam om na een eerste jaar gebruik altijd een veegbeurt van bovenaf te laten plaatsenvinden om een juiste inschatting van de vervuiling te kunnen geven. Voor de normale reiniging hoeven geen delen van de OekoTube geopend of gedemonteerd te worden!

 Zorg ervoor dat het filter stroomloos is voordat schoonmaakwerk in het kanaal kan beginnen!

Voor alle werkzaamheden aan een schoorsteenkanaal dient de OekoTube stroomloos gemaakt te worden. Dit kan door de stekker waarmee de OekoTube onderspanning gezet wordt uit het stopcontact te halen of indien aanwezig door de werkschakelaar op uit te zetten. Voor een veegbeurt vanaf de bovenzijde is het handiger om de stekker in het stopcontact te laten zitten of de werkschakelaar op aan en de aansluitstekker op de behuizing van het filter los te nemen. Na het stroomloos maken van de OekoTube zijn alle hoogspanningsdelen direct spanningsloos en meteen aan te raken.

Veegborstels en de OekoTube

De OekoTube onderdelen zijn van hoogwaardig zuurbestendig RVS, reinig daarom altijd met een nylon borstel, geen stalen borstel gebruiken.

OekoSolve beveelt het gebruik van een gedraaide nylon borstel aan met kleine geleider bol boven op. Dit type borstel kan eenvoudig langs de elektrode en zeshoekige ophangbeugel (die haaks in het kanaal steekt) geduwd worden, de kogel zorgt ervoor dat hij niet blijft haken achter de zeskant.

Schoorsteenvegen van onder af

 1. Controleer of de OekoTube in stand-by mode werkt, de groene LED aan onderzijde knippert 1 maal per 3 seconden. Zorg voor het stroomloos maken van de OekoTube : stekker waarmee OekoTube onder spanning gezet wordt uit stopcontact halen of indien aanwezig werkschakelaar gebruiken. Controleer dat de LED nu niet meer oplicht. Na het stroomloos maken zijn alle onderdelen van de OekoTube direct aan te raken.
 2. Het vegen van het kanaal met een zachte kunststofborstel uitvoeren. Ideaal is een borstel met bol aan het einde. Deze zorgt ervoor dat de borstel probleemloos langs de elektrode en zeskant geleid word. Gebruik ter hoogte van de elektrode nooit een motor gestuurde roterende borstel.
 3. Om boven de zeskant ook goed te reinigen de borstel er meerdere malen langs halen/duwen. Wanneer de borstel blijft haken deze voorzichtig weer omhoogduwen en met draaiende beweging terugtrekken.
 4. Schakel na de veegbeurt de stroom naar de OekoTube weer in. De HV unit werkt nu een testprogramma af en toont een minuut lang afwisselend rood-groen LED. Hierna zal bij een correcte werking het filter weer in stand-by mode gaan en 1 maal per 3 seconden een groene LED laten zien. Wanneer er een rode LED aanduiding komt is er iets misgegaan en zal in het schema van hoofdstuk 7 de reden van de storing terug te vinden zijn.

 

Afhankelijk van de vervuiling moet elke 1 tot 3 jaar de zijaftakking van het T stuk, eventuele verlengpijp en isolator gereinigd worden. (Zie punt 7 „periodieke reiniging“) Hoe langer de dwarspijp tussen HV unit en hart schoorsteen is, hoe sneller dit deel vervuild raakt. Hiervoor moet elke 1-3 jaar van bovenaf schoongemaakt worden.

Schoorsteenvegen van boven af

 

 1. Controleer of de OekoTube in stand-by mode staat, de groene LED knippert 1 maal per 3 seconden. Maak de OekoTube stroomloos door stekker bij de HV unit eruit te trekken.
 2. Steek de veegborstel voorzichtig langs de elektrode en de zeskantige ophanging. De elektrode is van verenstaal en kan verbogen worden (springt daarna weer in goede stand terug). De zeskant waarmee de elektrode met de HV unit is verbonden is ook verend opgehangen en kan met beleid ook naar een zijkant geduwd worden om de veegborstel langs te bewegen.
 3. Let erop bij het terugtrekken van de veegstok dat deze met beleid langs de punt van de elektrode geleid wordt, vaak helpt het om een draaiende beweging te maken.

 

Afhankelijk en de vervuiling moet elke 1 tot 3 jaar de zijaftakking van het T stuk, eventuele verlengpijp en de isolator worden gereinigd. Het is aan te bevelen om bij reinigen van bovenaf dit jaarlijks te controleren en schoon te maken, hiervoor hoeven alleen 4 inbusboutjes (inbus 3 mm) iets losgedraaid te worden waarna de kap kan worden afgenomen. Volg de stappen in punt 6.

 

5  Periodieke reiniging van de HV unit behuizing, de isolator en de verbindingspijp (elke 1 – 3 jaar)

1.    Controleer of de OekoTube in stand-by mode staat, de groene LED knippert 1 maal per 3 seconden. Maak de OekoTube stroomloos door stekker bij de HV unit eruit te trekken.

1           Verwijder de afdekkap van het filter door de 4 inbusboutjes (inbus 3mm) iets los te draaien en de kap met een naar boven kantelende beweging weg te nemen.

2           Veeg met een zachte borstel de aanslag weg op de isolator (het trapvormige deel van siliconen) en de rest van het filter. De afstelling van het filter zal hierdoor niet veranderen.

3           Veeg het horizontale gedeelte (zijtak van het T stuk) goed schoon, bij een montage op een stenen schoorsteen is deze buis vaak wat langer en kan er meer aanslag ontstaan.

4           Schakel na de veegbeurt de stroom naar de OekoTube weer in. De HV unit werkt nu een testprogramma af en toont een minuut lang afwisselend rood-groen LED. Hierna zal bij een correcte werking het filter weer in stand-by mode gaan en 1 maal per 3 seconden een groene LED laten zien. Wanneer er een rode LED aanduiding komt is er iets misgegaan en zal in het schema van punt 6.6 de reden van de storing terug te vinden zijn.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce est dui, blandit vel laoreet in, ornare a dui. Sed pellentesque felis ac lacus lobortis, vitae porta risus commodo. Sed maximus sapien eget vestibulum finibus. Suspendisse vel purus ac dolor condimentum rhoncus. Maecenas ac magna et nulla semper dignissim. Donec dolor ipsum, lacinia vel tincidunt eu, lobortis eu risus. Vivamus mi libero, egestas eget dignissim eleifend, maximus eget justo. Integer at ornare risus, et varius nisl. Fusce arcu diam, scelerisque ut gravida sed, varius at felis. Mauris tempus erat fermentum libero sagittis molestie. Phasellus laoreet, leo vitae dapibus dignissim, tellus leo rutrum libero, et suscipit elit nisl eu orci. Nam maximus ultricies pharetra.

schoorsteenvegen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce est dui, blandit vel laoreet in, ornare a dui. Sed pellentesque felis ac lacus lobortis, vitae porta risus commodo. Sed maximus sapien eget vestibulum finibus. Suspendisse vel purus ac dolor condimentum rhoncus. Maecenas ac magna et nulla semper dignissim.

Lacinia vel tincidunt eu, lobortis eu risus. Vivamus mi libero, egestas eget dignissim eleifend, maximus eget justo. Integer at ornare risus, et varius nisl. Fusce arcu diam, scelerisque ut gravida sed, varius at felis. Mauris tempus erat fermentum libero sagittis molestie. Phasellus laoreet, leo vitae dapibus dignissim, tellus leo rutrum libero, et suscipit elit nisl eu orci. Nam maximus ultricies pharetra.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce est dui, blandit vel laoreet in, ornare a dui. Sed pellentesque felis ac lacus lobortis, vitae porta risus commodo. Sed maximus sapien eget vestibulum finibus. Suspendisse vel purus ac dolor condimentum rhoncus. Maecenas ac magna et nulla semper dignissim. Donec dolor ipsum, lacinia vel tincidunt eu, lobortis eu risus. Vivamus mi libero, egestas eget dignissim eleifend, maximus eget justo. Integer at ornare risus, et varius nisl. Fusce arcu diam, scelerisque ut gravida sed, varius at felis. Mauris tempus erat fermentum libero sagittis molestie. Phasellus laoreet, leo vitae dapibus dignissim, tellus leo rutrum libero, et suscipit elit nisl eu orci. Nam maximus ultricies pharetra.