Fijnstof uit de houtkachel reduceren met de OekoTube

Houtkachels worden in ons land vooral gekocht om de aangename en gezellige warmte die comfortabel wonen mogelijk maken. Maar naast comfort binnenshuis geeft de houtkachel helaas ook hinder aan de buitenzijde van de woning. Hinder waar de bewoners van het huis zelf vaak niets van merken. Geuroverlast en zichtbare rookwolken zijn duidelijk waarneembaar wanneer de houtkachel brandt. Onzichtbaar maar veel schadelijker is de hoeveelheid fijnstof die de houtkachel tijdens het branden naar de omgevingslucht uitstoot. Waar de kachel te ruiken is of de rook zichtbaar is hangt het fijnstof ook in de lucht! Om de uitstoot van fijnstof drastisch te verminderen is filtering noodzakelijk. Het OekoTube fijnstoffilter systeem van Schoon en Warm kan tot 95% van het fijnstof uit de rookgassen wegfilteren.

Een houtkachel haalt het beste rendement wanneer de verhouding tussen brandstof (het hout) en de lucht aan- en afvoer voor een optimale verbranding zorgen. Het is dus van belang om de juiste kachel voor de ruimte te kiezen. Een te grote kachel zal al snel afgeremd moeten worden door de lucht aan en afvoer te beperken, een te kleine kachel zal al snel te veel brandstof toegevoerd krijgen waardoor dit deels onverbrand blijft. Beide zorgen voor een verstoorde verhouding waardoor het rendement snel omlaag gaat en de uitstoot van fijnstof snel omhooggaat. Ook de luchtafvoer via de natuurlijke trek van de schoorsteen varieert met de windkracht. En is dus niet constant. Daarnaast speelt bij een houtkachel ook mee dat de brandstof niet altijd van gelijke kwaliteit is. Het ene houtblok kan veel verschillen van het andere houtblok in de hoeveelheid energie die het kan leveren. In de praktijk ligt het rendement van een houtkachel op 20-40%. De pelletkachel is sterk in opkomst, en haalt rendementen van ongeveer 90%. De geperste (afval) houtkorrels zijn constant van verbrandingswaarde om dat ze geperst zijn uit een mix van diverse houtsoorten. Ze zijn per korrel te doseren tot de optimale brandstof hoeveelheid. Ook de aan en afvoer van lucht wordt optimaal geregeld met motor gestuurde ventilatoren. Een hoger rendement betekend ook een volledige verbranding waardoor de fijnstof uitstoot veel minder is dan bij de traditionele houtkachel. Nu levert elke houtverbranding fijnstof op, dus ook een pelletkachel produceert fijnstof. Ook bij pelletkachels kan het OekoTube fijnstoffilter van Schoon en Warm tot 95% van het fijnstof uit de rookgassen wegfilteren.

Het filter heeft geen slijtage gevoelige onderdelen en geen delen die met regelmaat vervangen moeten worden. Alle gebruikte materialen zijn van zeer hoge kwaliteit en hoogwaardige roestvrije staalsoorten. Een Zwitsers precisieproduct gemaakt om jarenlang op een plek in weer en wind probleemloos te functioneren. Over Europa verspreidt werken vandaag de dag al bijna 25.000 OekoTubes mee aan een schonere omgevingslucht.

Wilt u een prijsopgaaf of meer informatie? Mail of bel ons direct, we helpen u graag!