Waarom is het rendement van een pelletkachel zo hoog?

Het rendement van een kachel wordt bepaald door het percentage energie dat uit de brandstof wordt omgezet in warmte. Open haarden en houtkachels halen in de praktijk rendementen van 20-30%, pelletkachels halen rendementen van ruim 90%. Dezelfde hoeveelheid hout kan tot wel 3 maal zoveel warmte opleveren.

Een verschil wat ook te zien is aan de rookgas temperatuur. Bij houtkachels kan deze wel meer dan 300 graden bereiken direct na de kachel, de pelletkachel haalt hier net over de 100 graden. Het hogere rendement komt door de optimale verbranding die de pelletkachel met zijn gesloten systeem mogelijk maakt. De pellets worden uit een mix van diverse houtsoorten of bomen gemaakt. Hierdoor is de verbrandingswaarde (ook wel calorische waarde genoemd) veel constanter dan bij een houtkachel. Bij een houtkachel kan het ene blok hout veel minder energie bevatten als het andere en daardoor is de verbranding minder constant en wordt het rendement minder.

Bij pellets zijn de goede en minder goede blokken gemalen en gemend en zijn de korrels veel gelijkwaardiger. Ook de optimaal geregelde aanvoer van lucht en afvoer van rookgassen zorgt voor optimale verbranding en dus een hoog rendement. Door het stabiele vuur en de steeds weer optimale verbranding is de uitstoot van fijnstof door de pelletkachel veel minder dan de houtkachel. Soms tot wel 25 keer minder! Maar bij elke houtverbranding komt fijnstof vrij en dus ook bij de pelletkachel.

Daarom adviseren wij ook om de pelletkachel met een OekoTube fijnstoffilter te combineren. Samen vormen zij een duurzaam alternatief voor verwarmen zonder aardgas.

Wilt u een prijsopgaaf of meer informatie? Vul dan nu ons contactformulier in.